Je pup zindelijk maken: zó doe je dat

Een pup brengt meteen leven in de brouwerij, maar er komt ook heel wat bij kijken. Zo moet je je lieve puppy bijvoorbeeld zindelijk maken. En dat kan een hele uitdaging zijn! Met de juiste techniek en toebehoren kom je gelukkig al een heel eind. Wij leggen je hier uit hoe je eraan begint.

Je hond zindelijk maken? Belonen loont!

Heel wat nieuwe baasjes hebben de neiging om hun pup te straffen als hij plast waar het niet mag, maar dat heeft vaak een averechts effect. Je kunt beter goed gedrag belonen. Plast je hondje netjes tegen een boom of in de hondenwei tijdens jullie wandeling? Trakteer hem dan op iets lekkers, zoals een natuurlijk hondenkoekje of -snack, en geef hem wat welverdiende aandacht. Als hij zijn behoefte doet op een plek waar dat niet mag, laat je een beloning achterwege. Zo zal je hond snel leren welk gedrag wenselijk is en welk niet.

Je pup zindelijk maken: zó doe je dat

De plasmat: handig voor zindelijkheidstraining

Heb je een tuin? Dan kun je je hond regelmatig buiten laten om hem de kans te geven om zijn behoefte te doen. Doe dit al zeker na het eten, spelen en slapen. Als je hond slaapt, moet je hem zeker niet wakker maken voor een wandeling. Ook ‘s nachts mag je hem gerust laten doorslapen. Enkel als hij te veel lawaai maakt, is het natuurlijk wel aangeraden om je pup ‘s nachts even te laten plassen. Voor wie op een appartement woont, kan dit natuurlijk iets moeilijker zijn. In dat geval kun je gebruikmaken van een plasmat. Zet je pup op regelmatige tijdstippen op de mat en beloon hem als hij erop plast.

Een ongelukje … Wat nu?

De kans is groot dat je hond toch eens een ongelukje heeft en bijvoorbeeld plast in de woonkamer. Dan kun je het best doen alsof er niets is gebeurd en het voorval negeren. Zelfs rustig tegen je hond praten kan geïnterpreteerd worden als positieve aandacht.

Je kunt de de urine of uitwerpselen ook het best meteen opruimen. Gebruik daarvoor een goede geurverwijderaar. De reukzin van een hond is namelijk veel beter dan die van een mens. Als de geur niet goed genoeg verwijderd is en je hond zijn urine nog ruikt, kan je pup de neiging hebben om op die plek opnieuw een plasje te doen.