Benchtraining: hoe begin je eraan?

Benchtraining is erg welkom om je hond een plekje te geven om tot rust te komen en eventueel even alleen te blijven. En als dat lukt, kun je de bench ook inzetten bij zindelijkheidstraining. Hier vind je slimme tips en een handig stappenplan voor je benchtraining!

De bench: een veilige omgeving
Niet iedereen voedt zijn hond op met een bench, maar het is doorgaans wel een handig hulpmiddel. Heel wat pups vinden het namelijk moeilijk om te rusten. Ze worden overstelpt door prikkels, en gaan helemaal op in wat er rond hen gebeurt. Je hond loopt dan het risico te weinig te slapen en oververmoeid te raken. Door zijn compacte formaat, helpt een bench om je hond genoeg te doen rusten. Er is namelijk niet genoeg ruimte om echt te spelen of wild te doen. Op termijn zal je pup die plek ook zien als een ‘holletje’ om zich even in terug te trekken al het bijvoorbeeld te druk is in huis.

Tips bij benchtraining
Gebruik de bench niet om te straffen, door je hond er bijvoorbeeld in op te sluiten als hij te wild is. Wil je je pup toch naar de bench begeleiden, laat dan niet merken dat je boos bent.
Zorg ervoor dat de bench een leuke plek is voor je hond. Voorzie een comfortabel kussen en een kauwspeeltje. Kauwen werkt erg rustgevend voor honden, terwijl een piepend speeltjes je hond eerder zin geeft om te lopen, terwijl hij dat dan niet kan.
Zet het eten en drinken niet in de bench. De functie van de bench moet duidelijk blijven: rusten. Stel dat je dan op reis gaat met de bench, dan gaat je hondje denken dat hij eten krijgt, en dat is niet de bedoeling.
Bouw stap voor stap op. ‘s Nachts in de bench liggen is bijvoorbeeld veel makkelijker voor een hond dan overdag. Panikeer ook niet als je hond er iets langer over doet dan andere honden en durf een stapje terug te nemen als dat nodig is.
Plan de benchtraining wanneer je hond rustig is (na een potje spelen bijvoorbeeld). Zorg er ook voor dat hij op dat moment niet naar het toilet moet, want dan kan hij op zijn ongemak zijn.
Als je hond slaapt, laat je hem het best slapen. Maak hem niet wakker. Je viervoeter heeft namelijk veel slaap nodig voor de ontwikkeling van zijn botten, zenuwstelsel, … Ook voor zijn immuunsysteem en humeur is het belangrijk dat je hond genoeg slaap krijgt.

Benchtraining in 5 stappen
Zet de bench met het deurtje open in de woonkamer en leg er iets leuks in, zoals een kauwspeeltje. Je pup kiest zelf of hij gaat kijken of niet. Zet hem niet onder druk.
Geef je hond een beloning als hij in zijn bench kruipt. Blijf er rustig naast zitten terwijl hij van zijn traktatie geniet.
Als je hond regelmatiger eens in de bench kruipt, mag je het deurtje wat heen en weer bewegen.
Blijft je hond rustig als je het deurtje beweegt? Dan kun je eens proberen het deurtje even te sluiten. Eerst laat je het deurtje maar kort dicht, en dan kun je dit opbouwen naar langere periodes.
Merk je dat je hond op zijn gemak is met het deurtje gesloten? Probeer dan eens van de bench weg te lopen. Blijf in het begin in het zicht, en probeer dan de kamer eens uit te lopen.
Gebruik de bench voor zindelijkheidstraining
Je kunt een bench ook gebruiken als hulpmiddel om je hond zindelijk te maken. Koop altijd een kwalitatieve bench die groot genoeg is voor de volwassen grootte van je hond, maar maak de bench iets kleiner tijdens de benchtraining met bijvoorbeeld een kartonnen doos of een plaat. Je pup moet net kunnen staan, ronddraaien en liggen. Honden zijn van nature erg hygiënisch, en dus zullen ze hun eigen nestje niet graag bevuilen. Daardoor zal je hond zijn behoefte zo lang mogelijk ophouden als hij in zijn bench zit en sneller leren om zindelijk te worden.

Heb je hulp nodig om een geschikte bench voor je hond te kiezen? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.