Van puppy to senior: waarom zijn er zoveel hondenbrokken?

Puppy-juniorbrokken, adultbrokken, seniorbrokken, … Wanneer je het uitgebreide assortiment hondenbrokken bekijkt, kun je weleens last krijgen van keuzestress. Hoe moet je kiezen uit al die verschillende soorten, en waarom bestaan er überhaupt zoveel? Je hondje kan toch wel zijn hele leven lang hetzelfde voer eten? Beter niet. Wij vertellen je hier waarom!

Puppybrokken: extra eiwit om te groeien
Het belangrijkste kenmerk van puppybrokken tegenover andere hondenbrokken is hun verhoogde eiwitgehalte. Voor heel wat lichaamsfuncties is eiwit onmisbaar, maar als ze nog in ontwikkeling zijn des te meer. Een extra dosis eiwit is dus meer dan welkom. Hier enkele aandachtspunten als je puppyvoer kiest:

Zorg dat er minimaal 28% eiwit in de hondenbrokken zit.
Zorg dat er niet té veel toegevoegd plantaardig eiwit in zit, tenzij het eiwitgehalte sowieso al iets hoger dan 28% ligt. Dan kan het geen kwaad. Voorbeelden van plantaardige eiwitten zijn: maïsgluten, aardappeleiwit, soja, rijsteiwit en erwteneiwit. Let op: een ander woord voor eiwit is ‘proteïne’.

Als je bepaalde honden te lang puppyvoer geeft, loop je het risico dat hun botten te snel groeien voor hun lichaam en ze last krijgen van hun gewrichten. Dat is vooral het geval bij iets grotere rassen. Rassen waarbij hun volwassen gewicht lager is dan 12kg, adviseren we om tot 6-8 maanden puppy-junior brokken te geven. Rassen met een volwassen gewicht tussen 12kg en 40kg zouden tot 8-10 maanden puppy-junior brokken moeten krijgen. Let wel op: bij ons merk Hobbyfirst Canex zijn er ook maxi varianten (bv bij de puppy-junior Fish and Rice), deze zouden honden met een volwassen gewicht boven 25kg moeten krijgen.

Na de puppy-junior voeding geef je adulte voeding, dit tot ongeveer 3/4 van de verwachte levensduur van de hond.

Seniorhondenbrokken voor gevoelige gewrichten
Een hond wordt beschouwd als een senior als hij ruim 3/4 van zijn verwachte levensduur erop heeft zitten. Uiteraard verschilt het van hond tot hond hoeveel last hij van zijn ouderdom heeft. Grotere honden worden vaak sneller oud en hebben sneller last van hun gewrichten dan kleine honden. Aangezien oudere honden vaak ook minder bewegen en daardoor minder voedsel nodig hebben, bevatten seniorbrokken minder calorieën dan volwassenbrokken. Zo vermijd je dat je oude vriend last krijgt van overgewicht. Daarnaast zit er in seniorbrokken glucosamine, wat de gewrichten van je hond soepel houdt.